Vektorska grafika ali rastrska? Prednosti in slabosti.

Razlika med vektorsko in rastrsko grafiko

Rastrska ali vektorska grafika? Kolikokrat ste poskusili razložiti svoji stranki, zakaj logotip na njihovi spletni strani ne bo primeren za sejme in razstave? Če ste kot večina grafičnih oblikovalcev, potem velikokrat. Naslednjič, ko boste poskušali pojasniti razliko med rastrskimi in vektorskimi datotekami, jim pošljite povezavo do tega prispevka, ki je preprosto razumljiv.

Rastrska grafika

Rastrska grafika

Rastrska grafika je slika, ki sestoji iz stotine (ali tisoče ali milijone) majhnih kvadratov z informacijami o barvi, ki jih imenujemo slikovne pike (se nanašajo na barvne kvadratke, ki jih vidimo na zaslonih)  ali pike (se nanašajo na pike črnila na tiskovini). Najbolj pogosti tip rastrske grafike je? Fotografija. Najbolj zaželen program za oblikovalce za urejanje rastrskih datotek? Uganili ste. Adobe Photoshop. Popularni tipi datotek za rastrsko grafiko: jpg/jpeg, psd, png, tiff, bmp in gif.

Prednosti rastrske grafike

Bogati detajli:

Ste se kdaj vprašali kaj kratica “dpi” pomeni? To pomeni “pik na palec” – meritev, koliko natančnih informacij o barvi vsebuje rastrska slika. Recimo, da imate kvadratno sliko velikosti 25 x 25 mm pri 300 dpi – to pomeni 300 posameznih kvadratov barv, ki zagotavljajo natančno senčenje in podrobnosti v vaši fotografiji. Več dpi slika vsebuje, bolj opazne bodo podrobnosti.

Natančno urejanje:

Vse te posamezne pike barvnih informacij se lahko spreminjajo, tudi eno po eno. Torej če ste pravi perfekcionist, je raven urejanja in prilagajanja na rastrski grafiki skoraj, da neomejeno.

Slabosti rastrske grafike

Zamegljeno pri povečavi:

Največja slabost rastrske grafike je, da postanejo kockaste (ali zrnaste), ko jih povečujemo. Zakaj je to? Torej … v vseh rastrskih slikah je omejeno število točk, ko povečate sliko, računalnik poskuša najboljše ugibati, katere predele je treba zapolniti s specifičnimi barvami. Ta interpolacija podatkov povzroči zamegljenost, saj računalnik nima nobenega načina, da bi vedel, katere barve vstaviti v prazne prostore.

Velika velikost datotek:

Se spomnite, ko imate kvadratno sliko velikosti 25 x 25 mm pri 300 dpi, ki ima 300 posameznih točk z barvnimi informacijami za računalnik, ki si jih mora zapomniti? Recimo, da imate fotografijo velikosti 61 x 46 cm – to je 129.600 bitov informacij, ki jih mora računalnik obdelati – to lahko povzroči upočasnitev tudi hitrejših računalnikov.

Vektorska grafika

Vektorska grafika

Vektorska grafika uporablja matematiko za izris oblik, točk, črt in krivulj. Torej, medtem, ko bo rastrska slika s kvadratom 25 x 25 mm pri 300 dpi imela 300 posameznih točk z informacijami, bo vektorska grafika vsebovala samo štiri točke, po eno na vsakem kotu. Računalnik uporabi matematiko za povezavo točk in zapolni vse manjkajoče podatke. Najbolj pogosti primeri vektorske grafike? Pisave in logotipi. Želeni program oblikovalca za ustvarjanje in urejanje vektorskih datotek? Adobe Illustrator. Popularni tipi datotek za vektorsko grafiko: eps, ai, pdf.

Prednosti vektorske grafike

Neskončno razširljiva: 

Skozi čudeže matematike lahko vektorsko grafiko povečate ali pomanjšate, kolikor želite, ne da bi izgubili kakovost slike. Medtem ko mora rastrska slika uganiti barve manjkajočih slikovnih pik pri povečanju, vektorska slika preprosto uporablja prvotno matematično enačbo, da vsakič oblikuje dosledno obliko.

Manjša velikost datotek: 

Z uporabo našega prejšnjega primera s kvadratom velikosti 25 x 25 mm, vektorska datoteka potrebuje samo štiri točke podatkov za ponovno ustvarjanje kvadrata v primerjavi s 300 posameznih slikovnih pik za rastrsko sliko. Za preproste grafike, kot so geometrijske oblike ali tipografija, kar pomeni veliko manjšo velikost datoteke in hitrejšo obdelavo.

Učinkovitost:

Za razliko od priljubljenih rastrskih datotečnih formatov kot sta jpg ali png, vektorske datoteke niso “sploščene”. Ko jih ponovno odpremo v programu kot na npr. Adobe Illustrator, vse originalne oblike obstajajo ločeno na različnih slojih. To pomeni, da lahko spreminjate posamezne elemente, ne da bi vplivali na druge predmete na sliki. Seveda lahko ustvarite osnovne prelive barv, vendar se nikoli ne more ujemati z barvnimi detajli, ki so na voljo v rastrski sliki, kjer lahko vsaka posamezna slikovna pika vsebuje drugačen odtenek.

Slabosti vektorske grafike

Omejeni detajli:

Zaradi matematičnega načina, na kateri si vektor zapomni podatke, niso praktični za kompleksne slike, ki zahtevajo natančno barvanje.

Omejeni učinki: 

Po definiciji se vektorske grafike ustvarijo iz preprostih točk in linij. To pomeni, da ne morejo obvladati določenih stilskih učinkov, kot sta na primer zameglitev ali učinek senc, ki so na voljo pri rastrski grafiki.

Raster v Illustratorju? Vektor v Photoshopu? Kaj?

Da, prebrali ste pravilno. Medtem, ko, je Adobe Illustrator prvotno program za vektorsko grafiko ima tudi na voljo nekatere elemente za rastrsko grafiko, kot so učinki sence ali zunanji sij. Ravno tako vam Adobe Photoshop omogoča delo z vektorskimi predmeti (imenovani “smart objects”) v tradicionalnem programu namenjenim za delo z rastrskimi datotekami. Naj vas ne zavede, ta dodana prilagodljivost v grafičnih programih še vedno ne pretehta tradicionalne modrosti: Raster = fotografije = odlični barvni detajli, vendar jih ne moremo povečati brez, da postanejo zamegljene. Vektor = pisave/logotipi = možnost povečave, ne, da bi pri tem izgubili kakovost, vendar omejen z barvnimi detajli.

Zaključek

Če se vam je ta članek zdel uporaben se prijavite na naše e-novice in 1x mesečno boste dobivali članke iz sorodnih tem, novicah podjetja in najboljših akcijskih ponudbah.

Prijava na e-novice
Piškotki: K-print za funkcionalnost strani uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašaš z njihovo uporabo.