4 načini, da spremenite vaše neuspehe v največjo prednost

4 načini da spremenite vaše neuspehe v največjo prednost

Zdi se, da imamo v življenju dve možnosti: uspeti ali ne. Pridobite to za kar ste delali in ste uspešni. V nasprotnem primeru pa neuspešni. O teh dveh izhodiščih razmišljamo kot črno in belo.

Ampak morda je čas, da razmislimo o neuspehu. To pomeni, kako lahko uporabimo neuspeh kako bi si zagotovili prednosti, ki jih morda ne bi pridobili drugače.

Tukaj so štirje najpomembnejši načini.

 

1) Uporabite čustva neuspeha, da postanete močnejši

Zdi se, da neuspeh pomeni, da se nič ne pridobi. Ure dela in energije so bile vložene v prizadevanje, vendar ne dobimo nič v zameno. Vsaj tako je videti na zunaj.

Če pogledamo znotraj sebe, bi nam lahko dalo novo perspektivo glede neuspeha. Skozi celotno življenje, spoznavamo sestavine, ki so potrebne za uspeh:

Skrbnost, strategija in samozavest, med drugimi. Kaj pa s kakovostmi, pridobljenimi z neuspehom?

Pomembni voditelji so se morali soočati z notranjimi bitkami, da bi se povzpeli na višji nivo karakterja. Le težka izkušnja neuspeha jim je pomagala razumeti njihove omejitve in postati močnejša oseba. Če si vzamemo čas, da razmislimo o tem, kako se počutimo v težkih časih, bomo morda ugotovili, da bomo bolje razumeli sebe in ljudi okoli nas.

 

2) Uporabite neuspeh za motivacijo

V psihologiji je izraz, ki se imenuje kognitivna presoja, kar je način sprejemanja naših čustev v stresnih situacijah. Ko uravnavamo negativna čustva, se lahko bolje soočimo s težkimi dogodki in zmanjšamo občutke depresije.

Na primer, ko ste bili zavrnjeni iz razgovora ali predloga stranke, bo prvi odziv verjetno žalost ali zmeda. Lahko imamo občutek kot, da se je življenje ustavilo. Ampak če razmišljate o situaciji kot test ali eksperiment, potem razmišljate bolj vnaprej.

Kot je dejal Winston Churchil: “Uspeh ni dokončen. Poraz nikoli usoden. Šteje le pogum.” Namesto, da vidite neuspeh kot konec ceste, ga poskusite videti kot neizogiben del poti, da se izboljšate. Mogoče, kar ste hoteli ni prava stvar za vas, zato je neuspeh način, kako se odpreti, do boljših priložnosti.

 

3) Glejte na neuspeh kot lekcijo

Mnogi ljudje se izogibajo neuspehu. Zatiskamo si oči in izogibamo se v celoti. Toda če ostanejo brez nadzora, lahko majhni neuspehi prerastejo v velike.

Na primer ignorirati idejo nekoga drugega, lahko privede do povprečnih rezultatov. Stalno neupoštevanje povratnih informacij drugih znova in znova lahko ustvari kulturo nezaupanja in pomanjkanja komunikacije, kar vodi v toksično okolje. Torej kako ustavimo nezdravo vedenje?

Raziskovalca Mark Cannon in Amy Edmondson sta ugotovila, da lahko v organizaciji vsakodnevne napake služijo kot zgodnji opozorilni znaki. Če se zgodaj odkrijejo in obravnavajo se lahko izognemo katastrofalnim napakam.

Z osebnega vidika to pomeni biti odprti, da delamo napake. Namesto, da krivdo prelagamo na druge in se pretvarjamo kot, da se ni nič zgodilo, si raje priznamo, da je prišlo do napake in vzamemo to kot priložnost za učenje. Vprašajte se: “Kaj se lahko naučim iz te izkušnje? Kako se lahko naslednjič izboljšam?”. Če opazite napake kot pozitivno, se lahko pričnete gibati v pravo smer.

 

4) Uporabite spretnosti iz prejšnje napake

Biti zgoden, trdo delati in oditi zadnji ne bo zagotovilo želenih rezultatov. Kruto kot je slišati, močno si želeti nekaj ne pomeni, da boste to tudi dobili.

Nekdo, ki sem ga poznal (recimo, da mu je ime Bojan) si je želel igrati nogomet profesionalno. Od zgodnjih let je vstajal zgodaj zjutraj za treninge. Ko se je vpisal na fakulteto se je pridružil ligaškemu klubu. Nogomet mu je vzel večino časa. Vsi njegovi prijatelji so bili v isti ekipi. Njegovi dnevi so bili večinoma zapravljeni za treninge ali pa na tekmah proti drugim ekipam. Toda, ko je prišel v starejša leta je prenehal z nogometom. Bojan je ugotovil, da ni dovolj dober, da bi lahko postal profesionalec. Ne glede na to kolikor je bolelo, se je odločil vpisati v poslovno šolo.

Neuspeh boli. Ko investiramo leta svojega življenja v nekaj in nato pridemo do ovire imamo občutek, da smo izgubili čas za to stvar. Ampak če se pametno usmerja lahko te veščine uporabijo za nekaj drugega.

V Bojanovem primeru ni mogel naučeno investirati v to, da postane profesionalni nogometaš. Vendar pa lahko v poslovni šoli investira principe discipline, ekipnega dela in upravljanje s časom tako, da raste osebno in profesionalno. Bojan je s časoma našel delovno mesto kot svetovalec v globalnem podjetju, kjer je s svojim dosedanjim življenjem uporabil te težko pridobljene spretnosti kot nogometaš.

V procesu dela v določen izid se učimo razmišljati in obnašati na določen način. Ne glede na to, ali dosežete uspeh ali neuspeh, še vedno nosite te veščine – in to je učni proces, ki oblikuje osebo katera želite postati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja